Sapte.tv

cultura in Iasi,filme,teatre,concerte,iasi,muzee,film,agenda zilei

 

Institutii de cultura

Parohia Romano-Catolică HĂLĂUCEŞTI – "Naşterea Sfintei Fecioare Maria"

imagini:   1 2

Adresa: Str. Bisericii, 240, 707240-Hălăuceşti, jud. Iaşi;
Tel. 0232/717556;
Web: www.halaucesti.ofmconv.ro

Scurt istoric
devenit parohie de sine stătătoare, prin desprindere de Parohia Săbăoani. Biserica despre care vorbeşte misionarul Cambioli era construită din lemn, în apropierea locului unde se află actuala biserică. În anul 1842 a fost înlocuită cu o construcţie de cărămidă, iar după 30 de ani, parohul Anselmus Buzzichi, bun prieten cu Vasile Alecsandri, îi adaugă două capele şi o cupolă în stil roman.
În anul 1895, episcopul de Iaşi, Dominic Jaquet, a construit aici, alături de casa parohială, un edificiul pentru „Şcoala de Dascăli” pe care a încredinţat-o părinţilor franciscani, păstorii sufleteşti ai parohiei.
După doi ani, în anul 1897 s-a înfiinţat „Seminarul Franciscan” pentru pregătirea la viaţa preoţească şi călugărească a tinerilor chemaţi de Dumnezeu să slujească în sfânta Biserică după exemplul şi Regula de viaţă lăsată de sfântul Francisc din Assisi.
Deoarece biserica satului devenise neîncăpătoare, în anul 1926 pr. paroh Celestin Vaes, a iniţiat construirea unui nou lăcaş de cult. Cu toate că satul avea atunci numai 507 familii, cu 1.882 de suflete, credincioşii au pornit cu încredere la ridicarea bisericii monumentale ce avea să fie terminată şi sfinţită în anul 1940. La finalizarea lucrărilor de construcţie o grijă cu totul deosebită a avut-o parohul de atunci, neuitatul preot Alois Herciu (8 mai 1907 – 18 decembrie 1956).
Sub aspect cultural, în anul 1936, parohul pr. dr. Alois Herciu a înfiinţat o fan¬fară populară la Parohia Hălăuceşti cu instrumentişti ţărani care au dat multă vreme cu¬loare ceremoniilor şi proce¬siu¬nilor bisericeşti de la Hălăuceşti. În ace¬eaşi ordine de pre¬ocupări, ilustrul dirijor şi profesor de mu¬zică, pr. Carmil Tocănel a în¬fi¬inţat un cor mixt bisericesc im¬pri¬mându-i o înaltă ţi¬nută artistică şi reli¬gioasă; acest cor îşi menţine în conti¬nua¬re spiritul artistic şi religios imprimat de iniţiator.
Parohia Hălăuceşti are meritul de a fi fost sediul primului institut de învăţământ cu drept de publicitate destinat copiilor de ţărani catolici din Moldova. Este vorba de „Gimnaziul Franciscan” întemeiat în anul 1936 la iniţiativa şi cu imensele străduinţe ale entuziastului şi învăţatului preot franciscan Mihai Dămoc (25 martie 1903 – 7 martie 1969).
Pentru o perioadă îndelungată, Parohia Hălăuceşti a fost şi un centru însemnat de iradiere a vieţii spirituale prin comunităţile de terţiari, membri ai Ordinului al III-lea franciscan, astăzi numit „Ordinul Franciscan Secular” precum şi prin asociaţiile mariane „Armata Maicii Domnului” şi „Scapularul Maicii Domnului”. Reluarea activităţii acestor forme tradiţionale de viaţă spirituală şi apostolat laic rămâne o dorinţă vie ce îşi caută căile de realizare.
Păstorirea sufletească a Parohiei Hălăuceşti, din vechime a fost încredinţată preoţilor călugări franciscani.
Prin grija şi intervenţiile PS Petru Gherghel, cea mai mare parte din clădirea fostului „Orfelinat Catolic” a fost încredinţată Surorilor Franciscane Misionare de Assisi.
Clădirea Seminarului şi cea a Gimnaziului se află în proprietatea comunei Hălăuceşti cu destinaţia de şcoală pentru o parte din fiii satului.
Ca urmare a cutremurelor de pă¬mânt, precum şi a unor deficienţe de proiectare şi execuţie, biserica a necesitat diferite lucrări de consolidare şi reparaţii atât în interior cât şi în exterior. Aceste lucrări au început în anul 1995 şi s-au finalizat în anul 1998; ele au fost făcute prin contribuţia credincioşilor din Hălăuceşti, sub îndrumarea părinţilor parohi care au activat în această parohie.
 
video

Video

Ultimele

Citite

Clubul BritTeen este un program de educatie non-formala pentru copii ce urm ...
detalii
AUGUST 2015 Sambata 29 august 2015, ora 20.00 Grădina Palas Mall Concer ...
detalii
Din iulie pînă în decembrie, KineDok va da întîlni ...
detalii
Program: Marti, 13 octombrie 2015 10.30 - Pestisorul de aur Joi, 15 oc ...
detalii
Muzeul Literaturii Române Iași, în colaborare cu Asociația &b ...
detalii

Comentate

Clubul BritTeen este un program de educatie non-formala pentru copii ce urm ...
detalii
Din iulie pînă în decembrie, KineDok va da întîlni ...
detalii
AUGUST 2015 Sambata 29 august 2015, ora 20.00 Grădina Palas Mall Concer ...
detalii
Muzeul Literaturii Române Iași, în colaborare cu Asociația &b ...
detalii
Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova&rdqu ...
detalii

Recomandate

Clubul BritTeen este un program de educatie non-formala pentru copii ce urm ...
detalii
TOP

Locale

Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova&rdqu ...
detalii
Vă anunțăm că vineri, 9 Octombrie 2015, începând cu ora 10: ...
detalii
Ateneul Tătărași în colaborare cu Școala „B. P. Hașdeu&rdq ...
detalii
Cabaretul cuvintelor de Matei Vişniec, cea dintâi premieră pe scena ...
detalii
Centrul Cultural German şi Colegiul Naţional de Artă “Octav Bănci ...
detalii

Nationale

Internationale

 

Link-uri utile

newsletter

Newsletter

Nume*
E-mail *
vremea

Vremea

Iasi, RO
7°C
Minim: 1 °C
Maxim: 8 °C
Bucuresti, RO
10°C
Minim: 4 °C
Maxim: 9 °C
Timisoara, RO
13°C
Minim: 8 °C
Maxim: 14 °C
Cluj-Napoca, RO
10°C
Minim: 6 °C
Maxim: 12 °C
curs valutar

Curs valutar

CHF = 4,0409 RON
EUR = 4,4163 RON
GBP = 5,9156 RON
USD = 3,8785 RON